Suiker of suikervrij

Etiket met

De ingrediëntendeclaratie vermeldt de ingrediënten die zijn gebruikt bij de bereiding van het product. Dit gebeurt in afnemende volgorde van hoeveelheid: wat vooraan staat, zit er het meest in.

Verschillende namen voor suikers op het etiket

Je kunt suikers op het etiket terugvinden onder de namen kristalsuiker, suiker, melksuiker en vruchtensuiker. Maar ook glucose-fructosestroop, isoglucose, melksuiker (lactose), vruchtensuiker en andere toegestane benamingen (indeling koolhydraten) behoren tot de suikers. Soms is suiker niet direct herkenbaar als suiker. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer de fabrikant honing, appelsap, ahornsiroop (maple syrup), agavesiroop of vruchtenconcentraat gebruikt als suikerbron.

In onderstaande tabel zie je onder welke naam suikers vermeld kunnen staan op het etiket

Suikers Chemische namen Vloeibare suikers  Sap uit fruit
Suiker
Kristalsuiker
Rietsuiker
Invertsuiker
Sacharose Stroop
Melksuiker Lactose
Vruchtensuiker Fructose
Druivensuiker Dextrose
Moutsuiker Maltose
Honing
Agavesiroop
Ahornsiroop (maple syrup)
Isoglucose
Glucose- fructosestroop
Glucosestroop
Melasse
Vruchtensap
Vruchten- concentraat
Trehalose
Galactose